De druk in de aorta
Mijn oude simulaties van de universiteit doen het sinds enkele jaren meer. Daarom heb ik begin maart de taak op me genomen een nieuw simulatiesysteem op te zetten, maar dan zonder Java en zonder Java-applets.
Het is nog lang niet af, maar gewoon even een tussendoortje om de huidige web-technieken, methoden en concepten (zoals JavaScript, HTML5 en THESIS-concepten) voor diverse browsers op het internet uit te proberen.
Hieronder vind je dan ook mijn nieuwste 'simulatieprogramma' (m.n. de losse compacte 'simulator') aangaande het verloop van de druk in de aorta en de druk in de linker ventrikel. Het is in een weekje gemaakt. En experimenteel.
Met dit systeem kan ik nu ook andere modellen implementeren. Vooral mijn medische modellen zoals de vloeistof huishouding en de twee cardiovasculaire systemen die ik heb verkregen: zoals FLUIDS (Kitasato University, Japan) en CARDIO (Coleman) en HUMAN (Guyton).
Maar eerst even - als voorbeeld - een oudere door ons gemaakte soortgelijke losse compacte 'simulator': een interactieve viskweekvijver.
EEN VOORBEELD VAN EEN MODEL-DRIVEN SIMULATOR MET PARALLELLE INSTRUCTIE
Hier zie je een plaatje (een 'sreendump') van een gesimuleerde viskweekvijver. Er zit een complex wiskundig model achter. De knoppen Reset, Stop, Continue en Step werken hier niet. De instructie die bij dit programma hoort, kun je opvragen met de knop voor de instructie. Die knop werkt wel.
De diastole en systole druk in de aorta
Hieronder dan het nieuwe simulatieprogramma met parallelle instructie [RM, 2025]. Het is een concept (en voor mij een sjabloon) waarin ook andere wiskundige modellen getest kunnen worden. Het is een heel oud wiskundig modelletje om de druk in de linker ventrikel (rood) en uiteindelijk de druk in de aorta (blauw) op een beeldscherm te kunnen volgen [HSB, 1982]. Het rode blokje volgt vooralsnog de druk in de ventrikel. Het blauwe de druk in de aorta. Aan deze animatie wordt nog gewerkt. Het geheel moet nog een functionele vorm krijgen; de uitleg en de instructieteksten ook.
DIT IS HET (VOORLOPIGE) INTERACTIEGEDEELTE:
Als je Cao wat kleiner maakt, zakt hier de onderdruk en is dat aderverkalking.
Als je Rp wat groter maakt, stijgt de gemiddelde bloeddruk en is dat is hoge bloeddruk.
Voor het runnen van het model met de ingestelde waarden, het starten van de simulatie en het bekijken van de instructie, zie de knopjes onder de simulator.
DIT IS HET (VOORLOPIGE) SIMULATIE- EN ANIMATIEGEDEELTE:
De test objecten volgen
Plv (IN) [mmHg]
Pao (UIT) [mmHg]
de blauwe en de rode lijn:

Herstarten doe je met pagina vernieuwen.
De linker ventrikel druk (Plv) is maximaal 120 mmHg.
De druk in de aorta (Pao) loopt tussen de 80 en 120 mmHg.
Zowel Plv als Pao wordt weergegeven tussen de 0 en de 300 mmHg.
Op dit stukje software heb ik de afgelopen week af en toe een half uurtje geploeterd. Mijn oude vak kwam dezer dagen boven. Een heerlijke vingeroefening.
Het wiskundig model is een integraalvergelijking met 5 variabelen en 4 parameters waarbij de tijd (t) loop van 0 tot 4 seconden.
REFERENTIES:
Viskweekvijver (kaal): https://www.rikmin.nl/Examples/Vijver/V5.htm
Viskweekvijver (achtergronden): https://www.rikmin.nl/Book/7.html
Aorta (achtergronden): https://www.rikmin.nl/Book/Chapter4.7Aorta.htm
Met dit systeem kan ik nu ook redelijk eenvoudig het model van de vloeistof huishouding FLUIDS (Kitasato University, Japan, en de twee modellen van het cardiovasculaire systemen zoals CARDIO (Coleman) en HUMAN (Guyton) op het internet laten draaien. Zie elders. Maar eerst ga ik aan de slag met de viskweekvijver VIJVER van de Universiteit Wageningen (Stichting Leerplan Ontwikkeling, Enschede).
NAWOORD:
De afgelopen jaren werd java en mijn java-applets als virussen beschouwd. Ik kon er niet meer met goed fatsoen mensen mee laten werken. In maart 2025 had ik ook nog eens een paar slechte (politieke) weken. De geo-politiek stond mij totaal niet aan. Om mij af te reageren ben ik een paar uur per dag aan het programmeren geslagen. Nu met HTML5 en alleen met JavaScript, zonder Java en zonder mijn oude library's als SimLib en WebLib (Zie elders).
Rik Min, Enschede, 12 mrt. 2025 (update 19/3/25)